Rabattkodsidan.se Loggotyp

Välj rätt mobilabonnemang 2023

Att välja ett mobilabonnemang som passar de krav och behov du har är nästan lika viktigt som att välja rätt telefon. Vi ska i den här artikeln ta oss en titt på några av de faktorer du bör ha i åtanke när du ska bestämma dig för vilket abonnemang du bör satsa på.

Vad har du för telefon?

Ofta kan det fungera som så att olika abonnemang passar olika bra beroende på vilken typ av mobiltelefon du har. Vissa passar exempelvis bättre till Android-telefoner, medan andra passar bättre till iPhones. iPhoneguiden har mer information om Tre familjeabonnemang för dig som föredrar Apples telefoner och är nyfiken på vad just operatören Tre har att erbjuda. 

Priset

Naturligtvis är också priset för ett abonnemang något som spelar roll. Med andra ord vill du förstås kunna få bästa tänkbara sådant för en så billig penning som möjligt.

Egenskaper

Du bör även välja ett abonnemang vars egenskaper och funktioner stämmer så bra överens som möjligt med det du söker. Är du exempelvis en person som ofta brukar använda din mobil till att surfa på nätet när du är hemifrån? Då är det av förklarliga skäl klokt att satsa på ett abonnemang med en stor mängd, eller obegränsad, mobildata.

Använder du i stället främst din telefon till att ringa vanliga samtal och skicka SMS? Då kan ett abonnemang med obegränsade mängder av just samtal och textmeddelanden i stället vara att föredra. Det kan också vara en stor fördel med ett abonnemang som saknar bindningstid.

Täckning

Detta må vara något många missar att ha i åtanke när de jämför mobilabonnemang, men täckning är förstås en mycket viktig sak att tänka på. Det gäller framför allt för dig som bor i en glesbefolkad och avlägsen bygd. Naturligtvis vill du dock även kunna ha bra täckning i så stora delar av landet som möjligt.

Hur gammal är du?

Att ålder skulle spela roll vid val av mobilabonnemang kanske låter konstigt, men det är det inte. För det första finns det nämligen vissa typer av abonnemang anpassade efter olika åldersgrupper, till exempel barn, ungdomar och pensionärer.

För det andra är ålder något som med stor sannolikhet också har en effekt på konsumenternas mobilvanor. Tobias, 16, lär till exempel troligtvis använda sig betydligt mer av sociala medier som TikTok än vad Siv, 89, gör.

Privat- eller företagsabonnemang?

Ska du skaffa dig ett abonnemang att använda i privata sammanhang, eller är det snarare i jobbrelaterade syften? För dig som är egenföretagare är det då även viktigt att bestämma dig för ifall du ska satsa på ett privat- eller ett företagsabonnemang. Det finns nämligen abonnemang anpassade till just företag, så för dig som driver ett sådant kan de helt klart vara att föredra.

Samtidigt behöver det ena inte utesluta det andra. Det vi syftar på är att du naturligtvis kan ha ett abonnemang som du använder privat, och ett annat när du arbetar.

Hur ser utlandsvillkoren ut?

Är du en person som reser mycket? Då kan det vara oerhört smidigt med ett abonnemang som fungerar bra även utanför Sveriges gränser. Det kan exempelvis handla om att det ger dig tillgång till roaming utan någon extra kostnad, antingen så länge du befinner dig inom EU/EES, eller mer eller mindre oavsett var i världen du är någonstans.

Det är även viktigt med ett abonnemang som det inte kostar skjortan att ringa eller skicka SMS med bara för att du är utomlands. Det handlar återigen mycket om hur dina telefonvanor ser ut, men oavsett vilket bör du alltså välja ett som gör det möjligt för dig att i största möjliga mån använda din telefon på samma sätt utomlands som du kan göra här i Sverige.