Rabattkodsidan.se Loggotyp
Kreditval - jämför lån

Rabatt på kredit – är det möjligt i 2022?

Efter år med gynnsamma räntor ser vi förändringar under 2022. För att dämpa den höga inflationen i Sverige har Riksbanken valt att höja styrräntan. Detta har lett till att ett antal finansinstitut har höjt sina räntor på lån.

Som potentiell låntagare vill du givetvis ha den lägsta räntan, eftersom du vill slippa betala för mycket för lånet till din långivare. Men med tanke på den situation vi befinner oss i just nu, är det ens möjligt att hitta billiga lån?

Riksbanken höjer reporäntan – och deras framtida analys

Yttre faktorer som händelser i världsekonomin, stora störningar i samband med pandemin, den ryska invasionen av Ukraina är några av de faktorer som lett till högre priser på bland annat energi och mat – vilket driver upp inflationen. Inflationen ligger nu på den högsta nivån sedan 1990-talet och Riksbanken spår att den kommer att fortsätta att ligga på den här höga nivån ett tag framöver.

Så för att försöka kontrollera den brant stigande inflationen och pressa ned den till inflationsmålet, så har Riksbanken beslutat nyligen att höja reporäntan från noll till 0.25%. Men enligt deras prognos kan räntan stiga gradvis under de kommande tre åren, till uppemot 2%. Det gör att lån i framtiden kan bli betydligt dyrare än vad vi varit vana vid tidigare – men som tur är kan lånevillkoren variera kraftigt mellan aktörerna på marknaden.

Billigare lån genom att jämföra banker

Det största misstaget är att alltid vara lojala mot sin egen bank. Om vi tar bolåneräntorna som exempel så höjs räntorna eftersom bankernas upplåningskostnader blir högre för dem. Men med bolån tjänar bankerna vanligtvis på marginalen mellan kostnaden för att upplåningskostnaden och lånet de ger ut till dig. Vissa banker vill ha högre marginaler eftersom det genererar mer pengar – och andra är nöjda med lägre marginaler.

Tittar vi på lån jämförelsesajter som kredit val är det tydligt att både lånebelopp, avgifter och villkor kan skilja sig radikalt mellan konkurrenter – så med andra ord är det alltid lönsamt att jämföra banker innan man tecknar ett låneavtal.

Andra viktiga faktorer som påverkar ditt lånevillkor

Utöver central räntan finns det andra faktorer som påverkar ditt lånevillkor – och det mesta utgår från dig som person. När du ansöker om lån gör banken en samlad bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet. De brukar göra en kreditprövning av dig, kolla din årsinkomst, skuldnivå – och se om du har några betalningsanmärkningar.

Ett tips innan du ansöker om ett nytt lån är att samla dina lån på ett ställe, försöka bli av med dina betalningsanmärkningar, eller ansöka om lånet tillsammans med en annan person, till exempel din make/maka.